19-07-2018

3D-printer samenwerking met Wilhelminaziekenhuis

In de laatste schoolweek was er nog een bijzondere afsluiting voor de leerlingen van groep 7/8 van de Vredeveldschool te Assen en de kinderafdeling van het Wilhelminaziekenhuis.

In december van dit jaar schreef groep 7/8 zich in voor een 3D-printwedstrijd van stichting Primenius. De opdracht was om een wedstrijdproduct op te leveren dat te maken had met het thema: “Move it!”. Het ging in deze wedstrijd niet alleen om een printproduct, maar om een totaal-leer-concept.

Het was al snel duidelijk dat de leerlingen van groep 7/8 iets wilden maken dat een goed doel diende. Hun idee was om iets te maken voor zieke kinderen in het ziekenhuis. “Zodat ze zich weer een beetje beter voelen.” (Marleen, gr 7). De leerlingen schreven een brief naar de ziekenhuizen in de omgeving Assen en Groningen. Van het Wilhelminaziekenhuis kregen ze vrij snel al een reactie. Inge Rolff, die als pedagogisch medewerker werkzaam is op de kinderafdeling, schreef terug dat zij erg nieuwsgierig was naar het idee van de leerlingen. Ze nodigde de leerlingen uit om in het ziekenhuis te komen voor een overleg. Ondertussen waren er door de kinderen een aantal ontwerpen gemaakt en ook een paar proefprintjes. Een delegatie van de klas legde het eerste fysieke contact. In overleg met Inge werd besloten welke print het meest geschikt zou zijn. Uiteraard moest deze aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen: er mochten geen te kleine onderdelen aan zitten, geen scherpe randjes en het printje moest handzaam zijn op een ziekbed.

De vis bleek het meest geschikt (ontwerp is van Kirsten gr 8). In de weken die volgden werd er op school tussen de bedrijven door flink geprint. De vis bestaat uit diverse onderdelen die los geprint moeten worden: twee lichaamshelften, twee borstvinnen en een staartvin. Met behulp van sterke lijm en elastiek wordt de vis daarna in elkaar gezet.

Bijna vergaten de leerlingen dat ze ook nog meededen met een wedstrijd, maar gelukkig werd het wedstrijdproduct nét op tijd ingeleverd. Het bleek een topproduct te zijn: de school won de hoofdprijs! De jury (o.a. bestaande uit medewerkers van 3DKanjers) was erg onder de indruk van de manier waarop de leerlingen ervoor hadden gezorgd dat het ontwerp kon bewegen (Move it!). Ook vond de jury dat de leerlingen een prachtig doel hadden uitgekozen voor hun wedstrijdproduct.

Op donderdag 19 juli brachten de leerlingen van de Vredeveldschool samen met hun ICT-leerkracht Natasja Smit, adjunct-directeur Anneke Voss en groepsleerkracht Sandra Poppen de eerste lading geprinte vissen naar het Wilhelminaziekenhuis. Ze werden daar hartelijk ontvangen door Inge Rolff. Zij bedankte de leerlingen alvast namens alle zieke kinderen in het ziekenhuis.

Het project is nog niet afgelopen: in het nieuwe schooljaar worden ook nog andere printjes gemaakt zodat de zieke kinderen in het Wilhelminaziekenhuis kunnen kiezen welk “cadeautje” ze graag willen hebben.

De 3D-printer van de Vredeveldschool is in het vorige schooljaar met behulp van een aantal ouders door de leerlingen zelf in elkaar gezet. Vanaf schooljaar 2017-2018 wordt de printer ingezet bij het leerstofaanbod voor de leerlingen. Naast vaardigheden op het gebied van techniek (hoe werkt het, hoe repareren we het?), leren de leerlingen ook vele andere vaardigheden. Samenwerken, creatief en probleemoplossend werken, ontwerpen van 2D naar 3D, programmeervaardigheden, presentatievaardigheden, rekenvaardigheden en taalvaardigheden komen aan bod binnen het wekelijkse lesuur waarin de printer een centrale plek inneemt. De leerlingen verheugen zich erg op deze lesuren en kunnen de printer nu al niet meer missen!